Tävlingar inom ridsporten

Inom ridsporten finns det en rad olika grenar man kan tävla inom. Mycket beror på vad man som ryttare är intresserad av och vad man är villig att träna sin häst inom. Ridsporten erbjuder något för alla olika åldrar, olika nivåer samt om man har någon typ av funktionshinder. Nybörjare som avancerade ryttare kan finna glädje inom sporten!

Hoppning

Banhoppning är generellt en sport som ställer mycket höga krav på de deltagande ryttarna. Tävlingen byggehorse-jumping-965594_960_720r på att häst och ryttare ska ta sig igenom en specifik bana med olika hinder så felfritt som möjligt. Dessa hinder varierar från 0,9 till 1,6 meter när man tävlar med häst, medan tävlingarna med ponny anpassas till den kategori som ponnyn tillhör (beror på dess mankhöjd). Hinder som kan finnas är rättuppstående hinder och längdhinder. Det förstnämnda alternativet innebär enkla plank och bommar (murar räknas också). Längdhinder däremot innefattar oxern och trippelbarren, där bommar finns både vid hindrets bak och framkant.

Travsport

Trav är en mycket populär sport i Sverige, där det satsat stora pengar varje dag och man beräknar att det under ett år körs ungefär 9000 lopp. I Sverige tävlar man med antingen varmblod eller kallblod, där varmbloden står för 90 % av loppen. Under en tävlingsdag skall hästen anlända till banan i god tid. En bana i Sverige mäter cirka 1000 meter. Hästarna måste värmas upp innan loppet och joggar därför runt i lugnt takt antingen på själva banan eller vid en annan bredvid. Det finns tre olika tävlingsdistanser i Sverige; Kort distans (1640 meter), Medeldistans (2140 meter) och Lång distans (2640 meter). Det är max 15 hästar i varje start. Hästarna måste trava och skulle hästen börja exempelvis galoppera är den diskvalificerad. Kusken studeras noggrant så att de inte driver sina hästar för mycket eller kör alldeles för snävt med ekipaget.