Utrustning som hästen behöver

Att ha häst innebär också att ha rätt utrustning till hästen. Det är viktigt att all utrustning är ordentligt anpassad till den häst och den typ av ridning som skall genomföras. Hästägare eller skötaren ska också kunna hantera den dagliga rengöringen på ett korrekt sätt. Genom daglig rengöring av all utrustning säkerställer man också om allt är helt.

Sadeln

Vilken typ av sadeln man väljer att införskaffa till hästen beror dels på vilken typ av ridning som skall genomförMongolian-horseas samt hästens kroppsbyggnad. Förutom att det finns olika typer av sadlar, skiljer sig även stigbyglarna åt. Viktigast när man väljer stigbygel är att man köper rätt storlek, vilket i regel bör vara två centimeter bredare än skosulan. Har man som ryttare exempelvis en rundare häst (oftast ponny) kan sadeln ha en svanskappa så att sadeln inte glider fram över manken. Sadeln kan även ha en förbygel, vilket har motsatt effekt, sadeln glider inte bakåt. Vidare kan man behöva en padd mellan sadeln och vojlock för att förbättra sadelns läge och ryttarens sits. Säkerställ alltid att inga sömmar är trasiga på utrustningen.

Träns

Som utrustning till hästen bör man även ha ett väl passande träns, där bettet passar hästens mun. Det är viktigt att bettet inte trycker åt över hästen kinder eller att bettet åker framåt med risk att hästen lägger tungan över bettet. Lär sig hästen hur man lägger tungan över bettet kommer man som ryttare få stora svårigheter med ridningen. Nosremmen får inte sitta för hårt och skall placeras vid rätt höjd för hästen.

Benskydd

Som skydd kan man välja att ha bandage eller strykkappor på hästen ben. Oavsett om man väljer en padd, en linda eller båda två ska dessa alltid lindas bakåt på benets utsida. Samma sak gäller med remmarna på benskyddet. Detta är för att minimera riskerna för olycka.