Utrustning som ryttaren behöver

Att ha sin egen häst innebär också att en hel del utrustning för att rida hästen måste införskaffas. Det lönar sig att sköta om denna utrustning väl, att alltid rengöra och smörja, eftersom det då kan hålla i många år. Olika användningsområden kräver olika sorters utrustning. En kusk kräver en typ av utrustning medan individer som rider dressyr kräver en annan. Dock finns det även gemensamma punkter för samtliga hästsporter.

Hjälm

Svenska ridsportförbundet har bestämt att hjälm skall användas vid ridning och den måste uppfylla kraven som är att vara godkänd med CE-märkning. Det är inte rekommenderat att köpa begagnade hhorse-71080_960_720jälmar då det kan finnas sprickor som inte syns på utsidan. När en hjälm går sönder vid ett fall måste den bytas ut. Hjälmen spänns fast vid hakan. Hakbandet skall alltså vara knäppt. Det är viktigt att man köper en hjälm med bra passform och den ska kännas bekväm att använda.

Skor

Ridskor eller ridstövel bör ha en klack för att minimera risken att foten åker fram i stigbygeln och på så sätt fastnar. Skon skall helst vara smalare och med en räfflad och tunnare sula. Har man en grövre ridsko riskerar man att fastna med skon i stigbygeln. Generellt skyddar ridstöveln mer än ridskor, då de skyddar både fötter och ben.

Skyddsväst

Väljer ryttaren att använda sig av ridväst vid ridning eller körning skall denna vara CE-märkt och ha beteckningen EN 13158 Nivå 3. Man bör aldrig köpa en väst som man skall växa in i då passformen är mycket viktig. Har du en bra passform och storlek som passar dig, minskar riskerna för skador vid en olycka. En skyddsväst med fel passform kan göra mer skada än nytta.

Generellt om utrustning

Terrängridning är en underbar sport, men försök att alltid ha med en mobiltelefon om olyckan skulle vara framme för att kunna be om hjälp. Som ryttare bör man aldrig ta av eller på kläder när man befinner sig på hästen då hästen lätt kan skrämmas. Som ryttare bör man inte heller tugga tuggummi eller ha någon typ av piercing eller stora örhängen under ridningen.